Bostäderna
Enkelt boende med charm

BO SOM EN FYRVAKTARE

Berguddens vandrarhem erbjuder ett enkelt men unikt boende just intill klipporna och havet. Här har fyrvaktare med familjer bott och verkat i decennier genom historien. Lev dig in i fyrvaktarens liv vid Berguddens utsatta läge, se solen gå ner över havet, dimman rulla in eller fyrljuset dansa i vågorna på Kvarken.

I över 130 år har fyrljuset från Berguddens fyr varnat och väglett sjöfarare på färd genom Norra Kvarkens osäkra vatten. Ända fram till slutet av 60-talet hölls fyrljuset vid liv av Berguddens fyrvaktare. Idag är fyren automatiserad och istället kan de tillhörande bostäderna erbjuda ett lugnt, prisvärt och enkelt boende präglat av platsens historia och karaktär. Fyrplatsen och dess tillhörande byggnader klassas idag som statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk, med undantag för fyren som förvaltas av Sjöfartsverket.

Boendet 

Berguddens bostäder rymmer 20 bäddar fördelat på två separata lägenheter. Rummen varierar i storlek och går var och ett i sin egen stil. Boendet håller enkel standard med utedass och kök för självhushåll. Rummen bokas var för sig men kök och allmänna utrymmen delas tillsammans med andra. Är ni ett större sällskap går det också bra att boka hela vandrarhemmet om ni önskar ha huset för er själva. 

Vatten

På Bergudden finns varken dusch eller rinnande vatten. För att tvätta sig gäller bad i havet, eller som förr, med tvättfat och kanna. Disk- och tvättvatten tas från havet eller från brunn på bakgården. Dricksvatten levereras i dunkar. Bergudden saknar vatten-toalett, vi har hemlighus! (Torrdass).  

Kök och kokmöjligheter

Köken är rymliga och utrustade med kyl och frys, kaffebryggare och kokplattor för enklare matlagning. Tyvärr finns ingen ugn, men grill finns att låna förutsatt att eldningsförbud inte råder. Stöd gärna Holmöns lokala lanthandel och planera era inköp på affären, där finns det mesta ni kan tänkas behöva inför er vistelse på ön. Öppet varje dag året runt.

Frukost

Frukost på sängen? Nej det erbjuder vi inte. Däremot kan du välja till Berguddens frukostlåda - en frukost bestående av ekologiska och lokala råvaror från Holmön och Västerbotten. Levereras i trälåda efter överenskommelse. 

Sängkläder och städ

Sängkläder och handduk inte ingår i priset. Ta med egna lakan eller hyr på plats. Som gäst vid Bergudden förväntas du även att städa ditt boende efter dig. Tydliga instruktioner finns i varje rum och var lägenhet är utrustad med lämplig städutrustning. Städningen ska vara gjord senast kl. 11 på avresedagen. 

Uppkoppling och wifi

Wifi finns inte. Till Bergudden kommer du inte för att koppla upp, ta tillfället att istället koppla ner. Men skulle det krisa finns 4G-täckning på större delen av ön, inklusive Bergudden. 

In- och utcheckning

Incheckning sker tidigast kl. 13.00 på ankomstdagen, utcheckning sker senast kl. 11.00 på avresedagen. 

Välkommen att boka dina nätter på Bergudden!

DUBBLA FYRUPPLEVESEN MED STF VANDRARHEM STORA FJÄDERÄGG 

Kombindera din vistelse med ett besök på STF Stora Fjäderägg, Holmöarnas nordligaste utpost. Känn tjärdoften och segla med Holmöslupen från Byviken upp "Ägget". Fashineras av klapperstens-stränderna och känslan av en fjällvidd till havs. Också här bor ni i gamla fyrvaktarbostäder med havet som närmaste granne. 

Läs mer på STF Stora Fjäderägg