Bostäderna

Enkelt boende med charm

BO SOM EN FYRVAKTARE

Berguddens vandrarhem erbjuder ett enkelt men unikt boende just intill klipporna och havet. Här har fyrvaktare med familjer bott och verkat i decennier genom historien. Lev dig in i fyrvaktarens liv vid Berguddens utsatta läge, se solen gå ner över havet, dimman rulla in eller fyrljuset dansa i vågorna på Norra Kvarken.

I över 130 år har fyrljuset från Berguddens fyr varnat och väglett sjöfarare på färd genom Norra Kvarkens osäkra vatten. Ända fram till slutet av 60-talet hölls fyrljuset vid liv av Berguddens fyrvaktare. Idag är fyren automatiserad och istället kan de tillhörande bostäderna erbjuda ett lugnt och enkelt boende präglat av platsens historia och karaktär. Fyrplatsen och dess tillhörande byggnader klassas idag som statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk, med undantag för fyren som förvaltas av Sjöfartsverket.

Boendet 

Berguddens bostäder rymmer 20 bäddar fördelat på två separata lägenheter. Rummen varierar i storlek och går var och ett i sin egen stil. Boendet håller enkel standard med utedass och kök för självhushåll. Rummen bokas var för sig men kök och allmänna utrymmen delas tillsammans med andra. Är ni ett större sällskap går det också bra att boka hela vandrarhemmet om ni önskar ha huset för er själva. 

Vatten

På Bergudden finns varken dusch eller rinnande vatten. För att tvätta sig gäller bad i havet, eller som förr, med tvättfat och kanna. Disk- och tvättvatten tas från havet eller från brunn på bakgården. Dricksvatten levereras i dunkar. Bergudden saknar vattentoalett, vi har hemlighus! (Torrdass).  

Kök och kokmöjligheter

Köken är rymliga och utrustade med kyl och frys, kaffebryggare och kokplattor (induktion) för enklare matlagning. Tyvärr finns ingen ugn, men grill finns att låna förutsatt att eldningsförbud inte råder. 

Stöd gärna Holmöns lokala lanthandel och planera era inköp på affären, där finns det mesta ni kan tänkas behöva inför er vistelse på ön. Det går även att förbeställa varor för upphämtning vid ankomst. Öppet varje dag året runt.

Frukost

Frukost på sängen? Nej det erbjuder vi inte. Däremot kan du välja till Berguddens frukostlåda - en frukost bestående av ekologiska och lokala råvaror från Holmön och Västerbotten. Levereras i trälåda kvällen innan. Måste förbeställas senast  3 dagar före ankomst för säkrad ö-leverans.  

Sängkläder och städ

Sängkläder och handduk ingår inte i priset. På Holmön har vi svårt att ta hand om större tvättmängder, dels på grund av perioder med vattenbrist. Ta därför gärna med egna lakan. Blir det problematiskt går det givetvis att hyra på plats. Som gäst vid Bergudden förväntas du även att städa ditt boende efter dig. Tydliga instruktioner finns i rummen och varje lägenhet är utrustad med lämplig städutrustning. Städningen ska vara gjord senast kl. 11 på avresedagen. Utebliven städning debiteras. 

Uppkoppling och wifi

Wifi finns inte. Till Bergudden kommer du inte för att koppla upp, ta tillfället att istället koppla ner. Men skulle det krisa finns 4G-täckning på större delen av ön, inklusive Bergudden. 

In- och utcheckning

Incheckning sker tidigast kl. 13.00 på ankomstdagen och utcheckning senast kl. 11.00 på avresedagen. Tiderna gäller framför allt under högsäsong, v.25-32. Övrig säsong är mer flexibelt. Vill ni lämna kvar grejor under dagen på vandrarhemmet går det givetvis att ordna. Prata med oss så löser vi det. 

Det sitter i väggarna.

BOSTÄDERNA

Köket i södra bostaden.
Köket i södra bostaden.

Köken är allmänt utrymme och delas mellan boende gäster. Känn dig som hemma att använda den utrustning som finns, men tänk på att även lämna plats åt andra och att hjälpas åt att hålla det snyggt och trevligt. 

Vatten hämtas från brunnen på bakgården.
Vatten hämtas från brunnen på bakgården.

Vatten för disk och tvätt finns men inte i kran - istället hämtas det ur brunnen på bakgården eller direkt ur havet.  Dricksvatten levereras i dunkar till vandrarhemmet. Slaskvattnet hälls vid angiven plats på vägen till dasset. 

"Tack för att vi fick bo här, det är en underbart vacker plats! Hoppas vi får komma tillbaka snart igen."

I den södra bostaden finns tre sovrum, från dubbelrum till rum med fyra bäddar.
I den södra bostaden finns tre sovrum, från dubbelrum till rum med fyra bäddar.
Köket i norra bostaden.
Köket i norra bostaden.

Berguddens Fyrvaktarbostäder har två lägenheter, den södra och den norra. Vardera lägenhet rymmer 1 kök och 10 bäddar. Är ni ett större sällskap kan ni med fördel hyra en bostad eller hela vandrarhemmet. Som mindre sällskap går det givetvis bra att enbart hyra ett rum. 

I norra bostaden finns två sovrum, dubbelrum kombinerad 4-bäddsrum samt ett rum med 6 bäddar
I norra bostaden finns två sovrum, dubbelrum kombinerad 4-bäddsrum samt ett rum med 6 bäddar
Våra flerbäddsrum rymmer 4-6 bäddar.
Våra flerbäddsrum rymmer 4-6 bäddar.

På Bergudden är inget rum är det andra likt. Det finns både dubbelrum med dubbelsäng och flerbäddsrum med våningsängar. Varje bostad har även ett litet tvättrum för personlig hygien. Dusch eller bastu finns tyvärr inte - men havet är nära!


Boka ditt boende