Bostäderna

Enkelt boende med charm

BO SOM EN FYRVAKTARE

INFORMATION OM BOENDET 

Berguddens fyrvaktarbostäder erbjuder ett enkelt men unikt boende just intill klipporna och havet. Här har fyrvaktare med familjer bott och verkat i decennier genom historien. Lev dig in i fyrvaktarens liv vid Berguddens utsatta läge, se solen gå ner över havet, dimman rulla in eller fyrljuset dansa i vågorna på Norra Kvarken.

I över 130 år har fyrljuset från Berguddens fyr varnat och väglett sjöfarare på färd genom Norra Kvarkens osäkra vatten. Ända fram till slutet av 60-talet hölls fyrljuset vid liv av Berguddens fyrvaktare. Idag är fyren automatiserad och istället kan de tillhörande bostäderna erbjuda ett lugnt och enkelt boende präglat av platsens historia och karaktär. Fyrplatsen och dess tillhörande byggnader klassas idag som statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk, med undantag för fyren som förvaltas av Sjöfartsverket.RUM & BÄDDAR

Berguddens fyrvaktarbostäder består av två separata lägenheter, den norra och den södra, båda i samma hus med med separata ingångar. Den norra bostaden har 2 rum (totalt 10 bäddar), den södra 3 rum (totalt 10 bäddar). Rummen varierar i storlek, från dubbelrum till fyra eller sex bäddar, och går var och ett i sin egen stil. Rummen bokas var för sig men kök och allmänna utrymmen delas med övriga gäster. Boendet håller enkel standard med utedass och kök för självhushåll. 

Är ni ett större sällskap går det även bra att boka en separat bostad alternativt hela Bergudden om ni önskar ha huset för er själva. Totalt finns 20 sängplatser att tillgå. 

VATTEN & DASS

På Bergudden finns varken dusch eller rinnande vatten. För att tvätta sig gäller bad i havet, eller som förr, med tvättfat och kanna. Disk- och tvättvatten tas från havet eller från brunn på bakgården. Vattnet i brunnen är tjänligt men har viss bismak. Det går bra att använda till matlagning. Kommunalt dricksvatten levereras i dunkar av oss och finns i vardera kök. I köket finns även hinkar markerade för rent och smutsigt vatten (slask). Slaskvattnet slängs på angiven plats, mellan uthusen norr om huvudhuset. 

Bergudden saknar vattentoalett, vi har hemlighus med separett-system! (Torrdass). Vardera bostad har ett eget dass. Tänk på att hålla dassen låsta så att inte dagsbesökare till fyren använder Berguddens dass. Ett offentligt dass finns placerat mellan cykelställen och vändplanen.  


KÖK

Vardera bostad har ett eget kök som delas med övriga gäster. Köken är utrustade med kyl och frys, kaffebryggare och kokplattor (induktion) för enklare matlagning. Tyvärr finns ingen ugn, men grill finns att låna förutsatt att eldningsförbud inte råder. Varje rum/sällskap i respektive bostad har en egen låda för torrvaror i köket och en separat hylla i kylen för att enkelt hålla ordning på sina egna grejor i det delade köket. 

Stöd gärna Holmöns lokala lanthandel och planera era inköp på affären, där finns det mesta ni kan tänkas behöva inför er vistelse på ön. Det går även att förbeställa varor för upphämtning vid ankomst. Öppet varje dag året runt. Se aktuella öppettider på deras hemsida eller i sociala medier. 

AVFALL & KOMPOST

Holmön saknar sopsortering. På Bergudden sorterar vi därför det som går. Kärl för glas och pant samt kompost finns i en bod i uthuslängan markerad med skylten "Förråd". Hushållssopor slängs i soptunnorna längs vägen bortanför vändplanen. De bruna kompostpåsarna slängs i ett kärl med lock i förrådsboden. 

STÄD & SÄNGKLÄDER

Vatten är periodvis en bristvara på Holmön, framför allt på sommaren vilket gör det svårt för oss att ta hand om större tvättmängder. Sängkläder och handduk ingår därför inte i priset. Vi uppskattar om våra gäster tar med sig egna sängkläder. Men, det går givetvis att hyra på plats. Se våra priser här.

Som gäst vid Bergudden förväntas du även att städa ditt boende efter dig. Tydliga instruktioner finns i rummen och varje bostad är utrustad med lämplig städutrustning. Städningen ska vara gjord senast klockan 11 på avresedagen. Utebliven städning debiteras. 

UPPKOPPLING & WIFI

Wifi finns inte. Till Bergudden kommer du inte för att koppla upp, ta tillfället att istället koppla ner. Men skulle det krisa finns 4G-täckning på större delen av ön, inklusive Bergudden. 

ANKOMST & AVRESA

Våra hålltider är dessa: tillgång till rummet tidigast klockan 13.00 på ankomstdagen och städat och lämnat senast klockan 11.00 på avresedagen. Tiderna gäller under högsäsong, v. 25-32. Övrig säsong är mer flexibelt och går att anpassa efter färjetidtabellen. 

Önskar ni lämna grejor på Bergudden före eller efter er vistelse så går det att ordna. Prata med oss på plats så löser vi det. 

TRANSPORT & LOKALISERING 

I dagsläget finns varken taxi- eller transportverksamhet på Holmön. För att ta sig runt - och till oss - är cykel bästa transportmedlet. Ta med din egen på färjan eller hyr av Holmöns Båtmuseum när du kommit i hamn (går även att ordna under lågsäsong när museet är stängt). 

För att hitta till oss och Holmöarna finns samlad information här

BERGUDDENS VIND

Under sommarhalvåret finns Berguddens vind, belägen i den södra bostaden, tillgänglig för våra gäster. Vinden är oinredd och är en perfekt plats för yoga, retreats eller som mindre samlingslokal. En kreativ plats värd att nyttjas. Prata med oss om vinden skulle kunna var något för dig, ditt sällskap eller din verksamhet.Det sitter i väggarna.

BOSTÄDERNA

Fyrvaktarbostäderna består av två separata lägenheter, den norra och den södra. Varje lägenhet har ett eget kök samt ett tillhörande utedass. Kök och dass delas mellan boende i respektive lägenhet. 

Hos oss har du alltid eget rum men delar kök med övriga gäster.
Hos oss har du alltid eget rum men delar kök med övriga gäster.

Köken är allmänt utrymme och delas mellan boende gäster. Känn dig som hemma att använda den utrustning som finns, men tänk på att även lämna plats åt andra och att hjälpas åt att hålla det snyggt och trevligt. 

Vatten hämtas från brunnen på bakgården.
Vatten hämtas från brunnen på bakgården.

Vatten för disk och tvätt finns men inte i kran - istället hämtas det ur brunnen på bakgården eller direkt ur havet.  Dricksvatten levereras i dunkar till vandrarhemmet. Slaskvattnet hälls vid angiven plats. 

"Tack för att vi fick bo här, det är en underbart vacker plats! Hoppas vi får komma tillbaka snart igen."

Köket i den norra bostaden.
Köket i den norra bostaden.
Rataskär i vår norra bostad rymmer 2 eller 4 bäddar.
Rataskär i vår norra bostad rymmer 2 eller 4 bäddar.

Berguddens Fyrvaktarbostäder har två lägenheter, den södra och den norra. Vardera lägenhet rymmer 1 kök och 10 bäddar. Är ni ett större sällskap kan ni med fördel hyra en bostad eller hela vandrarhemmet. Som mindre sällskap går det givetvis bra att enbart hyra ett rum. 

I den södra bostaden finns tre sovrum och ett kök.
I den södra bostaden finns tre sovrum och ett kök.
Norrskär, ett dubbel- eller 4-bäddsrum i den södra bostaden.
Norrskär, ett dubbel- eller 4-bäddsrum i den södra bostaden.

På Bergudden är inget rum är det andra likt. Det finns både dubbelrum med dubbelsäng och flerbäddsrum med våningsängar. Varje bostad har även ett litet tvättrum för personlig hygien. Dusch eller bastu finns tyvärr inte - men havet är nära!

Norrskär.
Norrskär.
Berguddens vind är oinredd men öppen för retreats, yoga eller som mindre samlingslokal.
Berguddens vind är oinredd men öppen för retreats, yoga eller som mindre samlingslokal.

Våra rum har namn efter fyrplatser i Norra Kvarken: Rataskär, Norrskär, Valsörarna & Holmögadd.  Fyrmästaren heter vårt dubbelrum med utsikt mot fyren.

Holmögadd.
Holmögadd.
Rataskär.
Rataskär.

Boka ditt boende